donderdag 1 augustus 2013

Size matters

We zijn met de twee apen naar Kind & Gezin getrokken.
Niks nieuws onder de zon, maar het was de eerste keer met de twee tegelijk.
 
Dat is lekker makkelijk vergelijken.
Het komt erop neer dat onze twee jongens quasi hetzelfde kind zijn, maar dan met één centimeter verschil.
Ze hebben allebei hetzelfde kleine hoofdje, wegen exact even veel op dezelfde leeftijd en behalen hun mijlpalen exact dezelfde momenten. Maar die centimeter dus. Die was er bij de geboorte en die is er nog steeds. Dat maakt van Verne een 90 à 97 percentielkindje wat lengte betreft en van Jasper een 75 percentielertje. Gewichtsgewijs dansen ze allebei op de 50%-lijn terwijl hun hoofdomtrek eronder bungelt.
 
The statistics:
Verne, 2j1m. Weegt 13,9 kg en meet 92 cm.
Jasper aka de sjappe, 6,5m. Weegt 8,0 kg en meet 70 cm.
 
In die kleine hoofdjes zit alvast geen snot, dat kan ik je garanderen.
Jasper zit inmiddels zeer stabiel recht en kan na omvervallen terug alleen rechtop gaan zitten. Vanuit buiklig kan hij al zijn knietjes onder zich brengen en doggy-style zitten wippen. Mocht het mogen van thuis, hij zou al rondkruipen.
Ts.
 
Verne flirt intussen met werkwoords- en persoonsvormen: voltooid deelwoord, verleden tijd, ik/jij/wij/mijn/jouw. Maar ook meervouden, de trappen van vergelijking en tegenstellingen houden hem bezig. Als je vergelijkt met twee weken geleden is er duidelijk een taalbom afgegaan in zijn hoofd. Het loopt allemaal nog niet helemaal juist maar toen de verpleegster in K&G vroeg of hij al tweewoordzinnen sprak keken Matijs en ik elkaar toch even laconiek aan. Alinea's. Het kind praat in alinea's!
Motorisch verandert er ook wel wat: Verne is nooit een lenig of behendig kind geweest maar nu klimt en klautert hij dat het een lieve lust is. Trappen, glijbanen, klimrekken met sporten...ineens allemaal geen probleem meer. Ook op een krukje gaan staan en zijn evenwicht bewaren lukt. Nu nog springen. Dat is voorlopig nog niks.
Gelukkig heeft het overbuurmeisje een trampoline gekregen.
Dat wordt fijn oefenen!
 
 
Samen Pieter post kijken.
 

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...