zaterdag 23 augustus 2014

Neerwaartse spiraal.

Wat een moeder lijden kan.
Want het is toch altijd wat met die spiralen, he.
En dan bedoel ik niet dát soort spiraal (aan zagen en zwartkijken doen we niet mee), maar dit:
 
Not mine.
 
Collega's, broers, schoonvaders en al wie dit niet aankan: maak rechtsomkeer nu het nog kan.

Here goes.
 
Ik mag hopen dat uw gespiraliseerd leven beter meevalt dan het mijne.
Want als ik de zaken zo even op een rijtje zet, is de balans niet bepaald onverdeeld positief.
Ik heb al pril beslist dat 'de pil' mijn ding niet was. Ik zou mijn klachten kunnen oprakelen maar daar heeft werkelijk niemand wat aan. Ik heb zelf vooral de absolute kidnapping van mijn libido onthouden.
No can do.
Dat is geen leven.
I am not that kind of girl. Woman. Juffrouw. Whatever.
 
 
Geen pil dus.
Die plastiekzakken zijn trouwens ook mijn ding niet, voor je ernaar vraagt.
Dat is goed voor het one-night-stand-tijdperk, maar dat is loooong gone.
Vlees mag dan langer vers blijven in vacüum verpakking, dát soort vlees is toch voor onmiddelijk gebruik.
Of niet soms.
 
IUD dan maar.
Exemplaar 1 (koper) deed jaren dienst, geen klagen van. Het heeft even geduurd eer 'den onderkant' op haar effen was en voor wat migraine draaien we ons hand ook niet om. Maar allez, het viel mee.
Het tweede exemplaar (koper) deed straffere toeren. Het verdween, tot Jaspers toe.
Gelukkig wilden we een Jasper.
Geen kat weet waarheen, in mijn binnenste zat het alvast niet en het is niet dat er zo heel veel uitgangen zijn daar beneden.
Extrusie heet zulks voorval, niet dat ik je op stang wil jagen, maar dat is nu toch echt niet het gedrag dat ik van het ding had verwacht.
Het had maar één taak in feite...blijven zitten, daar moeten we eerlijk in zijn.
Exemplaar drie (hormoon dan maar) blijft vooralsnog proper zitten. So far so good.
Want nog een 'ongelukske' staat niet op onze planning, shop is closed for business.
Maar exemplaar drie maakt het wel bont, het bedriegt mijn lijf.
De tang!
Het lijf denkt dat het 16 is, of toch een deel ervan. Na maanden braaf zijn geeft de springveer mij ineens puberacné. Afgrijselijk. Ik heb dat deel van het leven al gehad, thanks!
Ik ben dan wel jong van geest, maar een puber...dat is toch lang geleden.
Gelukkig maar.
Moest mijn achterwerk nu eens denken dat het 16 was! Dat zou pas nieuws zijn.
Maar neen, zo werkt moeder natuur natuurlijk niet.
Niet dat ik zo erg te klagen heb, ik kan over straat.
Maar toch, een vrouw moet voor zichzelf objectief een analyse van de feiten opmaken en de nodige actie ondernemen.
  • De grijze haren planten zich voort als krolse kattinnen: kleuren!
  • De rimpels rond mijn ogen vieren hoogtij: smeren!
  • En de borsten, of wat er van de meisjes over blijft na twee borstvoedingskinderen, verdrinken in de ruime cups van weleer. Shoppen dan maar!

Ik heb mezelf noodgedwongen ettelijke euro's lichter gemaakt bij Woolford.
Laat het me zo stellen.
A girl 's got to do what a girl 's got to do!
Sindsdien is het duo terug vrolijk en lijken ze de perfecte maat.
Lijken.
It's all in the mind.
 
Behalve die spiraal dus, die is vooralsnog 'in the uterus'.
En the mind begint te bedenken dat de vuilbak een betere plaats zou zijn.
Maar dan he...wat dan.
 
Ik tob nog maar even verder.
Later.
Nu moet ik dringend op zoek naar een toverspreuk die spinnen en monsters bij slapende jonkies verjaagt.
Waar lag dat toverspreukenboek nu weer?
 
 
 
 
 

45 opmerkingen:

lielebeesje zei

Gewoon een knipke bij de papa! ;-)

Anoniem zei

Goh Soetmin,
Voor één keer ben ik het met je oneens! Het hormonenspiraaltje is DE uitvinding wat mij betreft. Ok ok, het plaatsen is niet volledig pijnloos maar dat ben je enkele uurtjes later al vergeten. Het grote voordeel is dat diene kliederboel daar beneden verdwijnt als sneeuw voor de zon. 10 dagen ongemak per maand worden enkele uurtjes, niks buikkrampen, niks hoofdpijn. Als nu de pijnlijke borsten ook nog eens konden verdwijnen eh...
Ahja, ik ben al aan men derde hormonenanker toe :-)

grts, Anne

Julie zei

Met spiraaltjes niks dan last, ik kan erover meespreken! Maar ik zoek altijd naar een goed alternatief. Als jij t zou vinden: blog t dan maar! ;-)

Unknown zei

Dat vind ik nog wat vroeg...wat als er eentje sterft? Of wij aparte wegen bewandelen?
Vanaf 40, ok...maar dat is nog 6 jaar spiraliseren!

Unknown zei

Die plaatsing...daar kijk ik niet naar om! Maar acné, pijn bij het vrijen en wel mooi maandelijks 6 dagen bloedingen...dat is een ander verhaal dan bij jou precies he!

Unknown zei

Gevonden: geheelonthouding!!

Anoniem zei

Oesje... inderdaad!! #hebekiksjans :-)

Unknown zei

Uhu! Zelfs van de gespannen borsten ben ik jaloers. Dat doet toch es deugd, zo hormonale joekels!

Anoniem zei

Ik ben nog geen 29 Soetmin dus dat is GEEN optie ;-)

Querida zei

Goh, ik ben ook al lang 'pilmoe', allebei te jong om iets definitiefs te laten doen én mijn eerste en laatste spiraal was ook verdwenen! Meer dan een half uur met de benen open om de dokter te laten 'frullen' binnenin om het terug te vinden, NEVER again!!
Dus ik zoek ook naar iets anders... Laat het me vooral weten als je het gevonden hebt (iets anders, niet je spiraal :-p )

Unknown zei

Dat is levenslang geen optie hoor. Ik ben 'nog maar' 33. Ik hoop mijn leven lang te vossen!

Unknown zei

Ik denk koperspiraal. Geen hormonen. Wel zwaardere bloedingen, maar geen hormonen!! Jochei. (Als hij blijft zitten, de rakker).

veeeeertje zei

Hihi, enkele dingen zijn wel zeer herkenbaar. Ik ben er volledig mee gestopt... ik had dan ook 24 op 24 en 7 op 7 hevige buikpijn van. Buikpijn te vergelijken met weeën. Echt niet vol te houden. Het "hormoon"spiraal drukte tegen mijn innerlijke wand ;-)
Na de jongste is er bij de man des huizes een knipke gezet, 36 lentes is jong, 4 kinderen afdoende voor onze oude dag.

Unknown zei

Je hebt gelijk. Maar je bent waarschijnlijk getrouwd, al jaaaaren langer samen dan Matijs en ik, je zit 2 kids en 3 jaar verder...somehow voelt het voor mij nog niet juist.
Ik heb vooral het gevoel: als er ééntje sterft overleef ik dat niet zonder mij x tijd later op een nieuw kind te focussen. Erg he, ik.

van Jansen zei

Vrouw, ik vond het ook ellende! Het plaatsen niet, geen centje pijn, maar hier idem pukkelmania, en nog erger: ik menstrueerde continu. Ik zag het aan, en zag het nog langer aan, en na 9 maanden continu pukkels en bloed bedelde ik mijn huisarts het ding er weer uit te halen en mij weer een receptje pil voor te schrijven. Als een kind zo blij, zonder pukkels en ongesteld alleen wanneer mij dat uitkomt!

Anoniem zei

Al eens de nuvaring geprobeerd? Ik was daar heel goed mee, 't is iets tussen de pil en een spiraal.

Querida zei

Goh, nog zwaardere bloedingen... Ik weet het niet. Volgens mij vraag ik teveel :-p
Geen bloedingen, geen hoofdpijnen, geen buikkrampen, liefst meer 'willen' :-) en geen zwangerschap meer... Ik zou er nochtans veel geld voor geven!

Unknown zei

Geen hoofdpijn, niet verdikken, je neemt toch gewoon ineens nög veel meer hormonen in? Hoe vlot je dieet trouwenw? Ik ben ook goed begonnen!

Unknown zei

Dat lijkt me evenveel hormonen als het spiraaltje.... En daar moet ik dan aan denken he!

van Jansen zei

Ik heb nooit last gehad van de pil. Die paar kilo te zwaar ben ik altijd, met of zonder pil. Geen hoofdpijn, weinig gedoe, en voor een paar jaar, tot we zeker weten dat we te oud zijn om ons verder voort te planten vind ik het de oplossing. Geen verdwijnende nuvaringen of implanons, geen condooms of whatever, en ik slik een strip of drie achtermekaar door, dus minder vaak hormonale disbalans ;) mn dieetgebeuren gaat lekker, nu 4 weken bezig. Ik sta niet of de weegschaal maar van mijn taille én killerhips liet ik al beiden 3 cm afsmelten ;)

Nele zei

Aiai, net een maand eentje geplaatst... Na 5 kinderen leek het mij ideaal... Nog steeds bloedverlies, de ene dag al meer dan de andere, maar toch, te veel naar mijn zin... Ik hou het nog even vol... Maar als er naast hoodpijn en krampen ook nog pukkels gaan bijkomen mag het ding eruit! Succes hé!

Anoniem zei

'T zijn wel heel wat minder hormonen. Mijn gsm hielp me dat ding te onthouden.

Unknown zei

Minder dan een spiraaltje? Je bedoelt minder dand e pil, vermoed ik?

Unknown zei

Je moet dat toch wel een maand of 6 verdragen. Daarna normaliseren je bloedingen. Niks, licht, normaal...zoiets zal het eindverdict zijn. De puisten komen er bij mij nu pas bij, na 1 jaar!

Anoniem zei

Idd minde dan de pil, sorry voor de verwarring. Op de website van de vrije universiteit van Brussel kan je alle voorbehoedsmiddelen eens naast elkaar zien met voor- en nadelen.

Hanne zei

Oh, ben ik blij iemand te horen die er ook zo'n last mee heeft. Iedereen doet van 'jochei, het hormonenspiraal', behalve ik (dacht ik). De vorige versie deed zonder problemen zijn periode uit, alle klachten begonnen bij het plaatsen van deze editie. De ene schimmelinfectie na de andere, continue buikkrampen, het zit in de weg voor manlief, een osteopaat die tijdens de behandeling spontaan vraagt of ik regelmatig darm- of blaasinfecties heb (neen, meneer het is daar nog lager te doen), een huisarts en gynecoloog die me weten te vertellen dat ik de enige ben die er zoveel last van heb, ... Ik heb het ook gehad (om nog maar te zwijgen van mijn puberale aangezicht). Moest ik een andere oplossing weten, was dit spiraal al lang in de vuilbak beland.

Mieke Jansen zei

Awel, ik deel jullie lijden. Same story hier. Pukkels, minimaal 10 dagen bloedverlies per maand (jaja, 70% krijgt geen regels meer, die overige 30% krijgt ze all the time, gyn vergat dat te vermelden). En pukkels, inderdaad! Ik wijt dat ook aan een te kort aan hormonen, want bij de pil was ik pukkelvrij. Maaaar, dat ik er niet aan moet denken (not my cup of tea), weegt vooralsnog op tegen de nadelen. Want nr 3 staat niet op de planning :)

Liesellove zei

oh verschrikkelijk uw verhaal maar wat heerlijk om te lezen ;-) al dat vrouwelijk gedoe: het is om stress van te krijgen... hier héél tevreden van de nuvaring maar daar ben je mss niks mee? ook hier jaren met de pil gesukkeld en dat bracht verlossing... :-)

Riet (Leven met Liv) zei

Ik zit hier alweer te grinniken achter mijn computer - ook van herkenbaarheid helaas. Het liep mij exact zoals bij jou, ik ben even oud, het is hier evengoed full house met de twee dametjes. Hier wordt het, nadat alle alternatieven hun eigen eigenaardigheidjes toonden in alle facetten, toch die knip!

Nathalie zei

Ben je zeker dat die acne van het spiraaltje komt? Want als je pas na een jaar last krijgt... Misschien stress? Andere zeep? Ander was product?
Ik gebruik al jaaaaren de Nuvaring en ben daar heel revreden van, nooit meer ongesteld :-) Misschien het proberen waard?

Twee emmerkes water zei

hormonen are a bitch... gelukkig nooit last met de pil. Nu ik zwanger ben is het wel hormonenparty in m'n lijf. Aan de pukkels te merken wordt dat derde een jongen...

Unknown zei

Indeed...die zorgeloosheid telt voor tien!

Unknown zei

Thanks!!

Unknown zei

Ok, idem dus. Ook last bij het vrijen.
Ik ook! Grr.

Unknown zei

De man dan toch?

Unknown zei

Zeer zeker. Stress heb ik niet, mijn beautyroutine is identiek.
Het is ook algemener: mijn haar is ineens veel sneller vettig, ik zweet meer.
Menopauze! Haha.

Unknown zei

Ik was telkens zo heerlijk klachten en puistenvrij bij de zwangerschappen van de jongens! Nostalgie...

isabel zei

Ik ben die nuvaring eens 'verloren' ttz. bij het bed verschonen gevonden tussen de lakens, geen idee wanneer ik die kwijt gespeeld was (gelukkig zonder erg)
Nu hormoonspiraal, maar ook niet 100% tevreden ( migraine en PMS) maar te verdragen ...
Misschien eens een andere gyneacoloog raadplegen ? Die van mij neemt me alleszins serieus wat de klachten betreft

Unknown zei

Hahaha.zoiets zou mij ook overkomen!

Riet (Leven met Liv) zei

Yep. Het lijkt ons de meest eenvoudige oplossing met de minste bijwerkingen voor alle partijen, en we zijn precies niet zo bang van de onomkeerbaarheid...

heidi zei

geweldig onderwerp :-)
hier gelukkig met mijn mirenaspiraatje sinds bijna 4jaar.
na 2 kinders en totaal slaapgebrek verloor ik mijn pil meer uit het oog dan wat anders en een libido was nergens meer te bespeuren. nu geen bloedingen meer, geen migraine meer, een iets of wat deftig libido en die enkele puistjes zullen eerder te wijten zijn aan het chocoladegebruik dan aan die hormonen...hopelijk vind je snel de juiste oplossing voor jou

veeeeertje zei

Ik snap je wel... ouder ben ik, doch zijn mijn vriend en ik slechts 4 jaar samen en vormen we een samengesteld gezin.
Ik begrijp je wel, ik zou ook niet weten wat doen moest er met één van onze kornuiten iets overkomen. Misschien is het toch iets heel menselijk.
Wel kan ik je nog zeggen dat de nuvaring mij vele jaren goed geholpen heeft. Niks bijwerken, leuk op schema :-) Succes met je hele zoektocht!

Metimebyseija@gmail.com zei

Dat 'probleempje' is mij welbekend. Maar ik ben ondertussen van mijn puistenkop verlost door over te schakelen op andere verzorgingsproducten. Enig nadeel: nu de puberhormonen hier door het huis gieren gebruiken mijn dames MIJN wasgel en dagcrème waardoor ik geregeld de voorraad moet aanvullen door naar de apotheek te lopen. (Voor mocht je het je afvragen Effaclar van La Roche Possay)

Metimebyseija@gmail.com zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Hey Soetmin, hoe verloopt de geheelonthouding ondertussen? ;-) :-D

Hier ging het eigenlijk heel eenvoudig, de pil genomen tot mijn 28e, dan 4 zwangerschappen (resulterend in 3 kindjes) in 3,5 jaar tijd en dan de knip erin bij mijn man (op dat ogenblik was ie 34 en ik 32).
Geen moment spijt van gehad en wat ben ik blij dat ik nooit heb moeten experimenteren als ik al jullie ervaringen lees!

Succes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...