woensdag 5 februari 2014

Het aan de stok hebben

Ik zou beter switchen naar 'het voor de stok hebben'.
 
Verne en Jasper zijn immers vooralsnog reuzedikke vrienden. 'Kom mee, Jasper' is hier een vaak gehoorde zin! En aangezien Matijzelaar en ik ook niet van het boel-makende type zijn, of toch niet vaak, komt de figuurlijke betekenis van die zin hier niet echt van pas.
 
Maar verder is het echt niks dan stokken in huis.
De klokken- en kertorensobsessie van Verne heeft plaatsgemaakt voor al wat recht en smal is en voor stok kan versleten worden.
Behalve dan een pijl. Die mag nog zo recht en smal en lang zijn, een pijl is en blijft een pijl.
Pijlen verdienen eigenlijk gewoon hun eigen blogpost, die volgt ooit nog wel eens.
Nu gaat het over stokken en niks dan stokken.
 
 
Er zijn uiteraard tandenstokken en oorstokken. Vergeet -stoker en -staafje.
Bomen groeien vol stokken en cakebeslag roer je met een roerstok.
Voor zover weinig inacceptabels.
Ik heb het echter gewaagd van enkele stokken hun juiste benaming en functie te verduidelijken.
Mis poes.
The boy knows best.
 
 
 
Bewijsstuk nummer 1:
 
Dit ding hier is een trapstok. Bij straffe van ernstig gefrons en streng tot de orde geroep, zult gij dit geen leuning noemen! Het is een trapstok en daarmee basta.
De onze is bovenaan de trap te kort trouwens. Dat werd mij vanochtend gemeld en ik kan nauwelijks in de verdediging gaan want het kind heeft gelijk.
Onze twee bovenste treden zijn een accident waiting to happen.
Murphy, stay put!
Trapstok dus.
Grappig.
 
 
 
Over naar bewijsstuk nummer twee:
De kenners onder u zullen misschien de koziol wc-rol-houder herkennen in dit éénogig affaire, maar niets is minder waar. Na jaren versleten te zijn voor telefoon (beats me, ik zie de gelijkenis ook niet maar het ding heeft héél vaak naar Omie gebeld) zijn onze twee exemplaren benoemd tot bootstok.
Een bootstok, as you know, is een stok waarmee een bad verandert in een zee en jijzelf in een boot. Onder luid gekeel 'bootjes varen al over de zee, hé' kan je, afwisselend links en rechts peddelend, the real thing prima nabootsen.
Mensen die in de nabije toekomst plannen langs te komen en daarbij onze wc wensen te gebruiken...gelieve niet vreemd op te kijken als u een her-opgerolde rol wcpapier aantreft of een opgedroogde rol die overduidelijk ooit nat is geweest. Éen van onze bootstokken bevindt zich immers erg dicht bij de zee en wordt niet steeds van overbodige ballast ontdaan voor hij een duik neemt. De andere bootstok bevindt zich dan weer in niet-Jasper-vrije zone waardoor de ballast vaak in verkeerde handen valt. Het kind rolt erg graag rollen af, what can I say? Het geeft mij minstens 10 minuten vrije tijd.
Verne was in zijn tijd niet beter, dat zie je hier bij onze zwangerschapsaankondiging.
De broertjes delen op exact dezelfde leeftijd dezelfde passie!
 
 
Bewijsstuk 3 tot slot:
 
 

Dit is ontegensprekelijk een stok. Clownstok genaamd.
Maar hij mag toch mee in het lijstje omdat het zo een populaire stok is.

Pas sinds Jaspers feestje vorig weekend is de clownstok in ons leven en hij maakt nu al integraal deel uit van ons gezin.
Vlak na het opstaan en het gebruiken van de trapstok, uiteraard, wordt het eerste verzoek om de clownstok ingediend. Die ligt steeds bij de treinen in de speelhoek.
Boterhametend en flesdrinkend vergezelt Verne de clownstok tijdens zijn ochtendlijke uren. Twee dikke vrienden in de zetel.
Sinds ik maandagochtend Verne een uitleg deed waarom de clownstok niet mee mag naar school en dat hij best braaf thuis kan wachten, krijgt het ding elke ochtend diezelfde uitleg voorgeschoteld net voor we de deur uitgaan. Hij wordt braaf rechtopstaand in een hoekje geparkeerd (uiteraard elke keer hetzelfde hoekje in de hal) en wacht daar zijn baasje op tot diens terugkeer.
Oprecht verbaasd komt Verne telkens bij thuiskomst de voordeur door: 'Ah, clownstok! Daar ben jij! Heb je braaf gewacht? Clownstok moet niet mee naar school gaan hoor, dat is niet gemoogd van mama. Kom maar mee, clownstok. Wij gaan nu treintje spelen.'
Waarop het ding tot aan de treinen wordt gerold en daar prompt wordt vergeten tot de volgende ochtend.

Het leven van een clownstok loopt niet altijd op wieltjes...

 
 

3 opmerkingen:

Liesbeth zei

ah, grote glimlach verschijnt op mijn gezicht

Unknown zei

Hoezee!

Anoniem zei

Zooo herkenbaar "Het kind rolt erg graag rollen af, what can I say? Het geeft mij minstens 10 minuten vrije tijd."
Geleende tijd noemen wij dat. Eventjes rust, maar je wéét gewoon dat je daarna nog meer werk zal hebben om de boel op te kuisen ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...